Topplocksverkstans Logga

 

Erland Cox

Mitt namn är Erland Cox.

Topplocksverkstan finns utanför Lund i Skåne, besöksadress Trollebergs gård Värpinge.
Motortrimning är både mitt yrke, min hobby och mitt stora intresse.
Jag började som tonåring med mopedtrimning och sen har det bara fortsatt.
Från mopeder till USA bilar och dragracing.

Dragracing är nog den motorsport där man kan lära sig mest om motorutveckling.
De senaste tio åren har jag tillsammans med KPM ägt den Mustang '65 som finns i bildarkivet. Under alla dessa år har den haft samma motor med en del detaljförändringar.
Kamaxeln är tex. fortfarande den samma som för tio år sedan.

Tillsammans med Manly Racing i Danmark har jag byggt motorer till både competition och Pro Stock. Bästa tid i Pro Stock blev 7.28 sek - 305 Km/h.

Genom Composite Design kom jag i kontakt med Henrik Roos och hans Viper team och fick skruva ihop hans motorer. Resultatet blev SM silver i GTR 99, SM guld 00, 01, 02 och åttonde plats i FIA GT 03 innan Henrik sålde sin bil till ett Holländskt team.

På senare tid har jag återupptagit mopedtrimmandet. Har bla. en Zundapp CS50 på 66cc som lämnar 18,99 Hk på bakhjulet.
Många gånger är det dom enklaste grejorna som är roligast.

Mycket av mina kunskaper har jag läst mig till. Först har jag lärt mig det praktiskt. Sedan har jag försökt att förstå teorierna bakom.

En av de första och fortfarande bästa böckerna som jag har läst är The Chevrolet
Racing Engine av Bill Jenkins.

I slutet av 80-talet var jag med i tidningen Power med en artikel om min flödesbänk. Ända sedan dess har folk hört av sig med frågor om flödesbänkar och jag har skickat kopior på de papper jag har haft ända till Finland. När jag satte igång med min hemsida så fanns tanken att först och främst lägga ut vad jag visste om flödesbänkar och det är nu gjort. Det var ganska kul och lärorikt att göra flödesbänkssidan så jag tänker fortsätta och tanken är att den här hemsidan ska visa de beräkningar och det arbete man måste göra innan man börjar med att trimma en motor. Fördelen med en hemsida framför en tidning eller en bok är att det är lätt för mig att ändra innehållet om jag kommer på något nytt eller ett bättre sätt att göra någonting på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka